Csak szégyenlősség, személyiségzavar, vagy szociális fóbia?

Sok ember él közöttünk, akiknek nehézséget és kellemetlen érzést okoz, ha más emberek, különösen idegenek előtt kell különböző dolgokat végezniük, pl. étkezni, beszélni, WC-t használni. ők sokszor zárkózott természetűek, bizalmatlanok más emberekkel szemben, félnek az elutasítástól, nincs elég önbizalmuk. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Változókor és depresszió

A változás kora (perimenopauza, klimaktérim) a nők életében akár 5-15 évig is eltartó időszak, amelynek során számos élettani és lelki változás történik. Általában a negyvenes életévekben kezdődik, és a legtöbb esetben nem jár súlyos panaszokkal, néha azonban súlyosabb, jelentős zavart okozó testi és pszichés tünetek is kísérik. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Terhesség és depresszió

A terhesség megvédi a nőket a depressziótól. Ezt sokan így gondolják, de vajon tényleg így van ez a valóságban? Sajnos nem. Annak ellenére, hogy a legtöbb nő számára a terhesség időszaka testi-lelki jólét és az örömérzés növekedésével jár együtt, valójában a depresszióra hajlamos embereknél jelentős rizikótényezőt jelent a betegség kiújulása szempontjából. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A placebo hatás szerepe a depresszió kezelésében

A placebo olyan, tényleges gyógyszerészeti hatás nélküli anyag, amit gyógyszerhez hasonló formában és módon adnak a betegnek, aki ne tudja, hogy nem hatásos gyógyszert kap. Ma elsősorban gyógyszervizsgálatok során alkalmazzák, ahol valamilyen feltételezhetően hatásos anyag és a placebo hatását hasonlítják össze. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A depresszióról a pszichiáter szemével

Mi tulajdonképpen a depresszió? Betegség-e vagy indokolt szomorúság? Gyógyítható egyáltalán?

Ilyen és hasonló kérdések sokakban felmerülnek, hiszen erről a szinte mindannyiunkat érintő témáról még mindig keveset tud a közvélemény. Sokan egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a depresszió fogalmával, nem tudják, hogy a hangulat megváltozása betegséget jelenthet, amivel éppúgy orvoshoz kellene fordulnunk, mint amikor pl. fáj a fogunk, és a legtermészetesebb módon megyünk vele a fogorvoshoz. Egy kattintás ide a folytatáshoz….