Terhesség és depresszió

A terhesség megvédi a nőket a depressziótól. Ezt sokan így gondolják, de vajon tényleg így van ez a valóságban? Sajnos nem. Annak ellenére, hogy a legtöbb nő számára a terhesség időszaka testi-lelki jólét és az örömérzés növekedésével jár együtt, valójában a depresszióra hajlamos embereknél jelentős rizikótényezőt jelent a betegség kiújulása szempontjából.

Egy összehasonlító vizsgálat azt igazolta, hogy a terhesség időszakában a depressziós betegek fenntartó kezelésének megszakítása jelentősen (ötszörösére!) növelte a visszaesések rizikóját.

A depresszió az anyára és a születendő gyermekre is negatív hatást gyakorol, pl. a stresszhormonok szintjének növekedése vagy az elégtelen táplálkozás következtében.

A depresszió elleni gyógyszerek szedése a terhesség alatt sokak szerint veszélyes, mert biztosan árt a magzatnak. Ezzel szemben a tények azt igazolják, hogy az antidepresszív gyógyszerek, különösen az újabb szerek nem növelték sem az enyhébb, sem a súlyosabb születési rendellenességek gyakoriságát.

Mit tudunk a lehetséges veszélyekről? A statisztikai adatok szerint a gyógyszerszedők között kismértékben megnövekedett a spontán vetélések aránya (8,7%-ról 12,4%-ra), de ebben magának a depressziónak lehet jelentősebb szerepe. Egy kis esetszámú vizsgálatban a terhesség második felében depresszió elleni gyógyszert szedőknél nagyobb arányban fordult elő az újszülöttek súlyos légzési zavara, amiről mint lehetséges rizikóról az orvosnak tájékoztatnia kell a betegét.

A terhes nők antidepresszívum szedésével kapcsolatban az is felvetődött, hogy a későbbiekben a gyermek idegrendszeri fejlődése károsodhat, és hajlamosabb lehet a depresszióra, szorongásra. Ezt a feltételezést az eddig elvégzett vizsgálatok nem támasztották alá.

A szoptatás időszakában az antidepresszív gyógyszer az anyatejen keresztül, bár csak nagyon kis mennyiségben, de átjut a csecsemő szervezetébe. Nincsenek arra utaló adatok, hogy ez a mennyiség károsítaná a gyermek szervezetét, de jelenleg az ellenkezőjére sincsenek egyértelmű bizonyítékok.

A gyógyszerek forgalmazói a terhesség alatt általában az előnyök és a lehetséges rizikó gondos mérlegelését ajánlják, nem is tiltják kategorikusan, de nem is javasolják a gyógyszer adását. A szoptatás időszakában viszont inkább a gyermek elválasztását, vagy a gyógyszerszedés abbahagyását javasolják. A végső döntést minden esetben a kezelőorvosnak és a betegnek együtt kell meghoznia.

Irodalom: Blier. Pregnancy, depression, antidepressants and breast-feeding. J Psychiatry Neurosc 2006; 31:226-228

 

Dr. Lakatos László
pszichiáter szakorvos