Prémenstruális szindróma (PMS)

A prémenstruális hangulatzavar vagy prémenstruális szindróma (PMS) a nőknél a menstruációt megelőző időszakban (általában egy héttel korábban) megjelenő, a menzesz első napjaiban megszűnő tüneteket jelenti.

Jellemző tünetei:

  • hirtelen kialakuló szomorúság, síráskényszer, önmagával való elégedetlenség érzése
  • étvágyfokozódás, “kívánósság”
  • belső feszültségérzés, ingerlékenység, “veszekedősség”
  • fáradékonyság, állandó túlterheltség érzése
  • mellfeszülés, fejfájás, mozgásszervi panaszok, hízás, hasi puffadás

A nők 30%-ánál jelentkeznek kisebb-nagyobb mértékben hasonló panaszok, de ezek mértéke csak az esetek kb. 10%-ában éri el a betegségnek tekinthető, jelentős zavart és szenvedést okozó szintet. Enyhe panaszok esetén az életmód-változtatás is elégséges lehet. A rendszeres testmozgás (lehetőleg napi fél-1 óra), kiegyensúlyozott, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend is segíthet. Súlyosabb tünetek esetén viszont feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni. Utóbbiak esetén egyértelműen indokolt a pszichiátriai kezelés.

A ma rendelkezésre álló, korszerű depresszió elleni szerek egy része (amelyek az agyban a szerotonin mennyiségét növelik) igazoltan gyógyítják a felsorolt tüneteket. Ezekkel az úgynevezett szelektív szerotonin visszavétel gátló gyógyszerekkel (SSRI-k) biztonságosan, legtöbbször mellékhatásoktól mentesen (vagy csak enyhe, múló jellegű kellemetlenségekkel) érhetünk el tartós gyógyulást. Ezeket általában hosszú távon tartósan érdemes alkalmazni, hozzászokástól nem kell tartanunk!

Orvosi ellenőrzés mellett szóba jöhet a kezelésnek olyan formája is, amikor ezeket a szereket csak a tünetek várható kialakulásának és fennállásának idején adagolják, tehát általában a menzeszt egy héttel megelőzően két hétig. Időlegesen szorongásoldó gyógyszerekre is szükség lehet, amelyeket azonban lehetőleg csak rövidebb ideig tanácsos szedni, mert az depresszió elleni szerektől eltérően, ezeknél előfordulhat a hozzászokás és a függőség kialakulása is. Természetesen különböző pszichoterápiás kezelések, a rendszeres kapcsolattartás az orvossal, a relaxációs (izomlazító) technikák elsajátítása is jelentős javulást eredményezhet. A tapasztalatok szerint a gyógyszer és a lélektani kezelés együtt hozza a legjobb eredményt.

A tünetekkel azonban legtöbbször a nőgyógyászati rendeléseken találkozik az orvos, ahol rendszerint hormonpótlás vagy fogamzásgátló szedését javasolják. A tapasztalat és a klinikai vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy ez a kezelés nem mindig hozza meg a kívánt eredményt. A hormonpótló kezelésekről ellentétes szakmai véleményeket is lehet hallani, általános hatékonyságát többen megkérdőjelezik, s míg az ún. vegetatív tünetek, a hőhullámok úgy tűnik valóban jól reagálnak a hormonkezelésre, addig a pszichés tünetekre általában nem hatnak. A gyakran alkalmazott “öngyógyító” módszerek (cigaretta, kávé, alkohol, fájdalomcsillapítók, nyugtatók) csak átmeneti enyhülést hoznak, és hosszú távon természetesen nem oldják meg a betegséget.

A PMS nem szégyellni való jellemgyengeség vagy női “hisztéria”, hanem sok esetben orvosi kezelést igénylő, viszonylag könnyen gyógyítható betegség, amivel pszichiáterhez érdemes fordulni.

 

Dr. Lakatos László
pszichiáter szakorvos